Her şey çocuklar için

Lena

Global Mod
Global Mod
Seray Şahinler – Oyuncu Zeynep Beşerler, çocuklar için bir müddetdir tabir yerindeyse eğitim seferberliği başlatmış durumda. Beşerler, büsbütün bağışlarla birlikte muhtaçlığı olan köy okullarında kütüphane açıyor. “Atatürk Kütüphaneleri” ismiyle başlayan serinin birinci durağı İzmir Beydağı’ndaki 80. Yıl Aşağı Aktepe Okulu oldu. Akabinde Kars Sarıkamış Karaköse İlköğretim Okulu, Elazığ Kent Az İpek İlköğretim Okulu ve son olarak Malatya Sürgü Dursun Şahin Ortaokulu’nda peşi sıra kütüphaneler açıldı. Şu sıralar Harran’daki bir ilköğretim okulu için çalışmalar sürüyor. Kitaplar gereksinimlere ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın listesine göre hazırlanıp bağışçıların sayesinde kütüphanelere gönderiliyor. Çocukların sevinci ise görülmeye değer… “İyilik bulaşıcıdır” diyerek Beşerler ile buluşup projeyi konuştuk.

Okullara kütüphane yapma fikri nasıl doğdu?

Arkadaşım Baret ile bir arada elimizden geldiğince yardım yapıyorduk. Çok sevdiğim ağabeyden bir okula biri ismine kütüphane yaptırdıklarını duydum. “Çok hoş fikir, biz niye yapmıyoruz?” dedim. Yapabiliriz, illa ki dayanak olanlar çıkacaktır, diye düşünerek başladık. Köy okullarının buna muhtaçlığı var. Atatürk Kütüphanesi ismiyle çocuklar için kütüphane açma fikri doğdu. Birincisini İzmir Beydağı’nda açtık. Herkes hayli keyifli oldu, bizim de epey güzelimize gitti. Elimizden geldiğince devam ettirelim dedik. Artık beşinci kütüphanemiz için kolları sıvadık. Harran’da bir ilköğretim okulu için çalışıyoruz.

Kütüphanelerin inşası da kitapların tedariği de bağışçıların katkısıyla oluyor. Süreç nasıl işliyor?

Kimin ortasından ne yapmak geliyorsa onu yapıyor. O kadar büyük bir aile olduk ki. Daha bir okulu bitirirken, “Şimdi ne yapıyoruz” diye soruyorlar. Beşinci kütüphaneye kadar bu biçimde geldik. Yalnızca kütüphane de değil okullara elimizden geldiğince takviye olmaya çalışıyoruz. Şırnak Silopi’deki Cudi Ortaokulu’na vücut eğitimiyle ilgili materyaller gönderdik. Batman Kültür İlkokulu’na müzik atölyesi açtık.

Eğitimde fırsat eşitliğini daha fazlaca konuşmamız gereken bir devirde ferdî uğraşlar da fazlaca kıymetli…

Bireysel olarak hayli büyük bir takviye veremeyebiliyorsunuz tahminen lakin bireyler bir bütün oluşturduğunda sahiden işe yarıyor. Şimdiye kadar açtığımız kütüphaneler hep bu biçimde ortaya çıktı. Hangi bölgedeyse arayıp “Sizin için ne yapabiliriz?” diyenler oldu daima. Twitter’dan bir arkadaşımız “Ben el işi oyuncak bebekler yapıyorum, onlardan da koyar mısınız kütüphaneye?” dedi. “normal olarak” dedik. Elimizden geldiğince nelerin yapıldığını da göstermek istiyoruz. Ortamızda yalnızca itimada dayalı bir münasebet var. Bu kadar işi yapan insanın daha bir ortaya gelip birbirini görmüşlüğü yok.

“Okumayı küçük yaşlarda aşılamak lazım”

İlköğretim çağındaki çocuklara yönelik kütüphaneler bunlar… Aslında okuma alışkanlığının da kazanıldığı en erken devir. Kitap seçkisini nasıl belirliyorsunuz?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın onay verdiği bir seçki. Küçük sınıflar için bu biçimde bir seçim yapıyoruz. Ulusal Eğitim neye onay verdiyse biz de onlara öncelik veriyoruz. Birtakım kitapları bulmak hayli güç. Elimizde 200 kitaplık bir liste var. Önceliğimiz onlar. daha sonrasında bağışçılardan gelen, ilköğretime uygun bütün kıssa kitaplarını içine ekliyoruz.

Oradan gelen haberler nasıl? Çocuklar nasıl hissediyor?

Çok tatlı görüntüler gönderiyorlar. Çocuklar bu biçimde bir kütüphane gördükleri için epeyce memnun oluyorlar doğal, zira daha evvel bu biçimde kütüphane yokmuş okullarında. Birinci kere kütüphaneyle tanışıyorlar, kitapları bir ortada görüyorlar. Sarıkamış’ta epeyce büyük bir heyecan yaşadılar, gidecek hayli fazla halk kütüphaneleri de yok. Raflardan kitapları aldılar, okumaya başladılar. Bizim için de inanılmaz bir memnunluk bu.

Bu projenin daveti ne olur pekala?

Bizi yalnızca okumak geliştirecek. Ne olursa olsun bunu küçük yaşlarda aşılamak lazım. Elimizden geldiğince küçük yaşlarda çocuklara ne kadarını ne verebiliyorsak verelim istiyoruz. Türkiye’nin biroldukça yerinde buna muhtaçlık var. Daha epey Doğu’ya yöneliyoruz fakat başka bölgelerde de gereksinimi olan biroldukça köy okulu var. Bu onların en temel hakkı. Lakin maalesef ki bu hakkı bu çocuklara epey net bir biçimde veremiyoruz. Amaç çocuklar bir adım öteye gitsin, ufukları genişlesin, öbür bir dünyanın da olduğunu öğrensinler. Birçoklarının fazla tablet ve telefon erişimi olmadığı için biroldukça bilgiyi bir daha kitaplardan öğreniyorlar. Türkiye’nin neresinde olursa olsun yaptırdığımız bir Atatürk Kütüphanesi açılacak. Atatürk’ün eğitime verdiği değerle, okumakla ilgili büyük öngörüsüyle ilgili bir hareket bu.